در این پژوهش، در 52 اسلاید ، به بررسی و تحلیل زیبایی و زیبا شناسی پرداخته شده است. در ادامه لیستی از اهم مواردی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است را می توانید مشاهده کنید:
- بررسی واژه و مفهوم "زیبایی"
- بررسی واژه و مفهوم " Beauty"
- برخی بدیهیات در مورد زیبایی
- بررسی واژه و مفهوم "زیبایی شناسی"
- بررسی واژه و مفهوم " Aesthetic"
- نتیجه گیری
- دیدگاه قدما و متاخران در مورد زیبایی
- برخی تفاوت های بنیادین زیبایی در گذشته و دوران معاصر
- خلاصه تعاریف
- وجوه زیبایی
- مراتب زیبایی
- انواع زیبایی شناسی
- زیبایی در فضای معماری و شهری
- نتیجه گیری
- منابع و مآخذ
زیبایی
زیبایی موضوع یا مفهوم و یا حقیقتی است که تمایل انسان به آن یا خمیره او سرشته شده و بنا به تعبیر علامه طباطبایی انسان مفطور به حب جمیل است . قدیمیترین آثار فلاسفه زیبایی را به همراه حقیقت و خوبی ، 3 اصل جهانی مورد علاقه و احترام جملگی انسان ها معرفی می نماید. در مورد زیبایی نیز همانند بسیاری موضوعات مرتبط با ان همچون هنر و خوبی و و عشق سلسله مراتبی وجود دارد که مشتمل بر وجوه زمینی و مادی (جسمی)، مثالی (روانی) و معنوی (روحانی) است و لذا باید توجه داشت که این مقولات با یکدیگر خلط نشده و بالاخص وجوه مادون و نازل جایگزین وجوه عالی نشوند و در حقیقت این وجوه از زیبایی که مترادف و هم طراز با ساحت های سه گانه حیات انسان هستند نبایستی جایگزین یکدیگر شوند (نقی زاده :66).
زیبایی شناسی
زیبایی شناسی شاخه ای از فلسفه است که از تحلیل مفاهیم و راه حل مسائلی بحث می کند که از تامل در خصوص موضوعات ادراک زیبایی شناختی بر می خیزد. موضوعات ادراک زیبایی شناختی نیز شامل تمامی اشیائی است که موضوع تجربه زیبایی شناسی قرار می گیرد . بنابراین فقط پس از تجربه زیبایی شناختی است که قادر به تحدید طبقه موضوعات ادراک زیبایی شناختی می شویم. بدین ترتیب اصطلاح ”موضوعات ادراک زیبایی شناختی ” شامل همه اشیائی است که در خصوص آنها چنین احکام و دلایلی عرضه می شود(بیردزلی، هاسپرس، 1376 : 6).
دیدگاه قدما و متاخران در مورد زیبایی
زیبایی تفکر سنتی مبتنی بر متافیزیک و تفکر مدرنیستی متمرکز خاک دوران مدرن می توان گفت که در اولی زیبایی ریشه ای الهی و دینی داشته و منبعث از عقل به معنای (عقل کلی و نه عقل ابزاری) بوده است که انسان را به ظرایف لطیف عرفانی آگاهی می داده است. در واقع هنرمندان دوران سنت در پی ابداع و خلق نبوده اند. بلکه در پی کشف حقیقت و معرفی آن بوده است. اما ویژگی آنچه که در تفکر دوم زیبا نامیده می شود. ذهن گرایی – نسبیت گرایی اصالت نفع و مبدا الهی نداشتن هنر است. زیبایی شناسی در این دوره مبحث حسیان قلمداد می شود و نوعی واکنش ذهنی و عاطفی و حسی به پدیدارهای خارجی است (نقی زاده، 1387 : 98-99).
انواع زیبایی شناسی
تقسیم بندی جورج سانتیانا از زیبایی شناسی :
- زیبایی شناسی حسی : در مورد زیبایی شناسی حسی دانش کمی وجود دارد . تحلیل های موجود بشدت ذهنی و درونی اند . تنها کسانی که به این موضوع علاقه نشان می دهند طراحان محیط یا رفتارشناسان هستند .
- زیبایی شناسی فرمی : این نوع زیبایی شناسی مدت ها دل مشغولی اصلی طراحان محیط و در زمان های مختلف موضوع بحث تاریخ معماری ، طراحی منظر ، و طراحی شهری بوده است ، می پردازد . موضوع زیبایی شناسی فرمی ارزش های اشکال و سازه های محیط است.
- زیبایی شناسی نمادین : با معانی تداعی کننده و لذت بخش محیط سروکار دارد . زیبایی شناسی نمادین با لذتی از پیشینه ذهنی مردم و یا ذهنیتی که از پیکره بندی ویژگی های محیط ساخته شده ایجاد می شود سروکار دارد (لنگ ، 1938 : 206).
با توجه به حجم بالای اطلاعات پژوهش ، در این بخش تنها به ارائه گزیده ی کوتاهی از مطالب اکتفا شده است. برای مشاهده و بهره مندی از اطلاعات تکمیلی می توانید به فایل پاورپوینت این پژوهش مراجعه کنید .
منابع مورد استفاده در این پژوهش به شرح زیر است :
- دهخدا ، علی اکبر ( 1339 ) لغت نامه دهخدا ، جلد 27 ، ،تهران ، چاپ سیروس
- معین ، محمد ( 1363 ) فرهنگ فارسی ، جلد دوم ، تهران ، انتشارات امیرکبیر
- صدری افشار ، غلامحسین ، حکمی ، نسرین (1387 ) ، فرهنگ فارسی امروز ،تهران ، انتشارات نشر کلمه
- آیوازیان ، سیمون ( 1381 ) هنرهای زیبا ، زیبایی شناسی و خاستگاه آن در نقدمعماری ، شماره 12 ، تهران ، انتشارات دانشگاه تهران
- نقی زاده ، محمد ، مقاله فلسفه زیبایی شناسی و طراحی محیط و منظر ایرانی
- اریانپورکاشانی ، منوچهر ( 1386 ) فرهنگ پیشرو اریان پور، تهران ، انتشارات نشر الکترونیکی و اطلاع رسانی رایانه
- ایروین ، ای اچ( 1369 ) فرهنگ لغات مترادف و متضاد انگلیسی ، مترجم : اسماعیل زارع بهتاش ، تهران ، انتشارات راهنما
- اریان پورکاشانی ، منوچهر( 1370 ) فرهنگ کامل انگلیسی ، جلدهای 1و2و5 ، تهران ، انتشارات امیرکبیر
- نقی زاده ، محمد ، زیبایی شناسی کاربردی ( مجموعه مقالات ) مقاله زیبایی شناسی ، فرم ، فضا
- کورت گروتر، یورگ ( 1383 ) مبانی زیبایی شناختی ، مترجم: دکتر جهانشاه پاکزاد ، مهندس عبدالرضا همایون ، تهران ، انتشارات دانشگاه شهید بهشتی
- بیردزلی ، مونروسی و هاسپرس ، جان ( 1376) تاریخ و مسائل زیبایی شناسی ، مترجم : محمد سعید حنایی کاشانی ، تهران ، انتشارات هرمس
- لنگ ، جان ( 1386 ) آفرینش نظریه معماری ، مترجم : دکتر علیرضا عینی فر ، تهران ، انتشارات دانشگاه تهران
- (1374) زیبایی شناسی و نقد هنر ، مترجم : یعقوب آژند ، تهران ، انتشارات مولی
- نقره کار ، عبدالحمید ( 1388 -1389 ) جروه مبانی نظری معماری ، تهران ، مرکز انتشارات دانشگاه علم و صنعت
- توسلی ، محمود ( 13 ) قواعد و معیارهای فضای شهری ، تهران ، مرکز مطالعات و تحقیقات شهرسازی در ایران
- تیس اونسن ، توماس ( 1387 ) گونه شناسی فضا در شهرسازی وشی به منظور طراحی زیباشناسانه در شهرها ، مترجم : دکتر مهشید شکوهی ، تهران ، معاونت پژوهشی دانشگاه هنر
دیدگاه شما